Ondernemers in coronatijd: Boekhandel Quist bezorgt boeken thuis

Verhalen / Bedrijven
Boekhandel Quist en Cafe Helene

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Toen de impact van het coronavirus duidelijk werd, was boekhandel Quist in de Fortuinstraat in Bergen op Zoom een van de eerste zaken die ging bezorgen. Geen wonder ook: nu mensen veel thuis moeten zitten, wordt er ook meer gelezen. ,,Gisteren stapte iemand met negen Donald Ducks naar buiten”, glimlacht eigenaar Ad Quist.

 

Ad heeft meer voorbeelden: ,,Er stapte iemand binnen die vroeg of wij Max Havelaar hadden, want nu had hij tijd om dat eindelijk eens te lezen. Dat zijn dan weer de leuke dingen van deze tijd.”

Stil in de stad

Verder is de situatie in de binnenstad heel onwerkelijk, vertelt hij. ,,We zijn dan wel open, maar het is heel stil. De webshop loopt wel goed. Mensen kunnen hun boeken bij ons afhalen en we bezorgen ook thuis. Een stukje service naar de klanten toe. Je ziet wel dat mensen nu meerdere boeken tegelijk kopen. Het is heel fijn dat de lokale bevolking ons zo steunt.” Sluiten was voor de boekhandel geen optie. ,,We moeten beweging houden in de boeken. Als we een paar weken dicht gaan, kunnen we net zo goed meteen een briefje op de deur hangen dat we nooit meer open gaan. Dat kunnen we ons niet permitteren.”

Brede toonbank

Veel extra maatregelen heeft Quist niet hoeven nemen. ,,Onze toonbank is al een meter breed, dus dan zit je al bijna aan de benodigde afstand. En we letten op dat er niet teveel mensen in de winkel komen. En we communiceren via nieuwsbrieven en social media met de klanten.” Hoe het verder zal gaan met de Bergse binnenstad, ook Ad Quist heeft geen idee. ,,Het is afwachten. Als we echt moeten sluiten, kunnen we misschien nog een afhaalloket maken. Wat er ook gebeurt, we houden ons aan de voorschriften van RIVM.”