Ondernemers in coronatijd: zo pakt Bruijs en van Dijk dat aan

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geĆÆntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De Bergse binnenstad is akelig stil. Alle horeca en veel winkels zijn inmiddels gesloten in verband met het coronavirus. Ondernemers proberen op creatieve wijze het hoofd boven water te houden. Vandaag informeerden we eens bij groente- en fruitleverancier C. Bruijs en van Dijk aan de Scholiersberg hoe het daar gaat.

Restaurants de Hemel, El Mundo, de Hollandsche Tuyn, het Strandhuys, de BourgondiĆ«r en nog veel meer horecazaken halen hun groente en fruit bij Bruijs en van Dijk. Maar nu de horeca nagenoeg stil ligt, zijn het voor deze zaak ook moeilijke tijden. ,,Ook stichting tanteLouise is een klant van ons, en daar kunnen we gelukkig nog gewoon leveren”, zegt eigenaar Carlo Bruijs. ,,Maar een heel groot deel van onze handel is weggevallen.”

Bruijs aan huis

Maar Carlo en zijn vrouw Wanda zijn niet bij de pakken neer gaan zitten: ze besloten groente en fruit thuis te gaan leveren. Met ‘Bruijs aan Huis’ leveren zij bestellingen vanaf tien euro thuis af. Van aardappelen tot asperges, van aardbeien tot sinaasappels, fruitsalades en sappen. ,,Dat gaat boven verwachting”, vertelt Carlo. ,,Al is het natuurlijk een stuk minder dan normaal. Maar ja, beter iets dan niets. En bovendien zijn we lekker bezig.” Een voordeel is, dat het bedrijf ineens een stuk zichtbaarder is geworden. ,,Tja, we zitten midden in de binnenstad, maar dat zie je amper. Sinds kort zijn we heel actief op social media. Als deze coronatijd straks voorbij is, kennen veel meer Bergenaren ons bedrijf.”

Hofleverancier

Het bedrijf Bruijs bestaat al ruim honderd jaar en is zelfs Hofleverancier. In 1911 start Adrianus Bruijs (geboren op 14 juni 1886) als koopman het bedrijf in aardappelen, groeten en fruit aan de Scholiersberg 18 (vlakbij het Markiezenhof) te Bergen op Zoom, waar het bedrijf ook nu nog gevestigd is. En ook de vader van Adrianus, Jacobus Bruijs, ventte al in groente en fruit.

Van Dijk

De groente en fruit van Bruijs komen voor een groot deel rechtstreeks van telers uit de regio. Er kan geleverd worden in Bergen op Zoom, Halsteren en gemeente Woensdrecht en op dinsdag ook in Roosendaal en Nispen. De huidige eigenaar Carlo Bruijs nam de zaak in 1986 over. Sindsdien is er een behoorlijk modernisering doorgevoerd: een nieuwe snijkeuken, verschillende koelruimtes, moderne verpakkingsmaterialen en meer kant en klare producten en roerbakschotels. En omdat Carlo het bedrijf samen met zijn vrouw Wanda van Dijk runt, is de naam veranderd in Bruijs en van Dijk.