Ondernemers in coronatijd: zo pakt de Bergse Dumphal dat aan

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Het is stil in Bergen op Zoom. Alle horeca en veel winkels zijn gesloten in verband met het coronavirus. Ondernemers proberen op creatieve wijze het hoofd boven water te houden. Vandaag informeerden we eens bij de Bergse Dumphal aan de Van Konijnenburgweg hoe het daar gaat.

,,Eigenlijk mag ik helemaal niet klagen”, zegt eigenaar Peter van Hooijdonk. ,,Vooral in het begin van de coronacrisis merkten we dat het heel stil was. Soms kon je in de winkel een speld horen vallen. Maar we krijgen steeds meer aanloop, vooral in het weekend.” Ook voor een grote winkel als de Dumphal was het zoeken naar een goede manier om in bedrijf te blijven. ,,Tja, hoe doe je dat, wat is de beste manier. Gelukkig hebben we veel ruimte in de zaak en kunnen we daardoor makkelijk afstand houden. En we wassen onze handen extra, ontsmetten alles. We doen wat we kunnen, maar proberen er wel nuchter onder te blijven.”

 Weinig te feesten

De feestafdeling ligt in deze tijd praktisch stil. ,,Er geeft nu natuurlijk niemand een themafeest. Alleen slingers, ballonnen en heliumballonnen lopen nog wel. Als je een jarig kind hebt, wil je het thuis toch een beetje feestelijk maken. Straks in september krijg je natuurlijk de oktoberfesten, Halloween, Sinterklaas. Hoe dat dan gaat…” De best lopende afdeling is momenteel de verfafdeling. ,,Half Bergen is thuis aan het verven”, lacht Peter. ,,En wij hebben natuurlijk van oudsher al een heel uitgebreid assortiment verf, kwasten en andere aanverwante artikelen. Dat loopt nu echt als een trein.” De Bergse Dumphal verkoopt ook mondkapjes. Peter: ,,Ik heb contacten in China, deze heb ik speciaal in laten vliegen. We hebben er ook heel veel weggegeven, aan ziekenhuizen en zorginstellingen. En een deel ervan verkopen we.”

 Verrast

En hoewel het bedrijf al vijf jaar op deze locatie zit, komen er nog steeds mensen voor het eerst binnen. ,,Die staan dan vol verbazing rond te kijken. Verrast door de ruimte, het assortiment, de vele nieuwe kwaliteitsmeubelen die wij verkopen. Er zijn klanten die voor een pot verf komen en met een bankstel naar huis gaan. Wij hebben namelijk geen levertijd, wat hier staat kun je zo meenemen.” Hij merkt ook dat mensen het thuiszitten steeds lastiger vinden. ,,Sommige klanten zijn gewoon blij dat er iemand is die goedendag tegen ze zegt. Het duurt ook allemaal zo lang. Je ziet dat mensen er genoeg van hebben. We zitten hier op een druk kruispunt, een paar weken geleden was er amper verkeer. Nu zien we het iedere dag drukker worden.” Ook voor veel ondernemers wordt het steeds moeilijker, weet hij. ,,Wij mogen dan nog gewoon open zijn, maar je zult maar in de horeca werken, of als kapper of nagelstyliste. Van mij mogen ze de regels nu wel wat versoepelen. Wel met bepaalde beperkingen, maar laat ondernemers gewoon weer ondernemen.”

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) is de Bergse Dumphal open van 10.00 tot 17.00 uur.