Onze top 11 bezienswaardigheden in hartje Bergen op Zoom

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Eigenlijk wilden we een top 10 maken van mooiste bezienswaardigheden in de binnenstad van Bergen op Zoom, maar er is zoveel moois dat we niet konden kiezen. En dus werd het een top 11. Ook niet mis, want 11 is een groot deel van het jaar in Bergen op Zoom een magisch getal, dankzij de diepgewortelde carnavalscultuur van de stad. Een top 11, dan maar!

Markiezenhof

Het oudste stadspaleis van Nederland? Dat staat in het zuiden van Nederland, in Bergen op Zoom! Het Markiezenhof, om precies te zijn. Dit prachtige, laatgotische stadspaleis werd gebouwd in 1485. Tegenwoordig dient de eerste verdieping van het Markiezenhof als museum, met steeds een wisselende tentoonstelling. De begane grond is vrij toegankelijk, evenals de indrukwekkende Franse tuin waar het heerlijk een kopje koffie drinken is. Inderdaad: écht op z’n Frans…

Gevangenpoort

Niet ver van het Markiezenhof staat de Gevangenpoort, nóg ouder dan het Markiezenhof. Deze poort is meteen ook het oudste monument van de stad, daterend uit de 14e eeuw. Tot 1931 diende deze stadspoort als gevangenis, wat je nog terugziet aan bepaalde elementen. Inmiddels is in de Gevangenpoort een escape room gevestigd: Escape the gate!

De Grote Markt

Een verrassing voor velen die onze stad nog niet eerder bezochten: de Grote Markt van Bergen op Zoom. Dit sfeervolle plein is omgeven door talloze monumentale panden, met vele cafeetjes en restaurants. Want dat is waar Bergen op Zoom goed in is: bourgondisch leven! In de zomer vind je overigens talloze terrasjes op de Grote Markt.

Oude Stadhuis

Een parel op de Grote Markt: het Oude Stadhuis van Bergen op Zoom. Dit stadhuis werd gebouwd tussen 1398 en 1403 en die oudheid is terug te zien aan alles. Het bordes met zijn rood-witte luiken steelt de show, net als de prachtige gevel van dit monument. Het stadhuis is opengesteld voor publiek en functioneert nu veelal als trouwlocatie.

Hotel De Draak

Naast het stadhuis is er nog iets bijzonders te zien op onze Grote Markt: het oudste hotel van Nederland staat namelijk ook in Bergen op Zoom, Hotel De Draak! Dit hotel werd gebouwd in 1397, overleefde een grote stadsbrand en later nog twee binnenbranden. Gelukkig is alles steeds in ere hersteld en straalt dit hotel anno 2018 nog altijd de allure uit die het verdient. Een prachtige plek voor een kop koffie of een heerlijke diner!

Peperbus / Sint-Gertrudiskerk

Mocht je dan toch in Bergen op Zoom zijn, kun je om de Sint-Gertrudiskerk niet heen. Met de Peperbus als top van de kerk. En het leuke: deze kun je beklimmen! Na 183 treden bereik je de top van de kerk en word je beloond met een prachtig uitzicht over de Grote Markt. Enne… Leuk detail: tijdens carnaval (in de Bergse volksmond ‘vastenavend’ genoemd) krijgt de kerk kleren aan en een gezicht opgeplakt. Op de maandagmiddag, tijdens de Kindervastenavend, voert hij zelfs een toneelstuk op én spreekt hij!

Stadsriool de Grebbe

Wandelen door een eeuwenoud stadsriool? Het klinkt misschien een beetje vies, maar is fantastisch leuk! En het kan in Bergen op Zoom, in de periode van Koningsdag tot en met oktober. De Grebbe, zo heet het stadsriool, werd gegraven in de 13e eeuw om turf naar de haven van Bergen op Zoom te vervoeren. Inmiddels is die haven dichtgegooid en de Grebbe volledig opgeknapt. Nu kun je in dit monument een rondwandeling doen met een gids die je alle verhalen vertelt over toen. Leuk, en een beetje spannend! Meer informatie vind je hier.

Het Vierkantje en historische straatjes

Voor wie net even andere winkeltjes zoekt dan de grote ketens: in het Vierkantje vind je ze! Dit is meteen ook een sfeervol stukje Bergen op Zoom, met talloze monumentale panden en lieflijke straatjes. Misschien wel het mooiste straatje van Bergen op Zoom is de Engelsestraat. Hier vind je prachtige historische panden en sfeervolle winkeltjes, waaronder het knusse bloemenwinkeltje Rozen & Bottels dat in deze straat de show steelt. Maar loop ook eens door de Hofstraat, de Moeregrebstraat, de Blauwehandstraat…

Synagoge

Nog zo’n prachtig, maar redelijk goed verscholen monument is de synagoge van Bergen op Zoom, gebouwd in 1832. Anno 2018 is de synagoge niet meer in gebruik als synagoge. Wel kun je deze oude synagoge bezoeken, vanaf eind april tot en met eind oktober. Meer informatie vind je hier.

Ravelijn op den Zoom

Een van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom is het Ravelijn op den Zoom. Dit oude vestingwerk ligt aan de rand van het stadscentrum van Bergen op Zoom en is in 2018 compleet gerenoveerd en heropend. Vooral ’s avonds is het Ravelijn prachtig, omdat er dan verschillende kleuren licht op schijnen!

De Kaai

Veel Bergenaren denken nog vaak terug aan hoe het ooit was: een haven vol bootjes op De Kaai, in het centrum van de stad. Helaas is dit in de jaren vijftig teniet gedaan: de haven werd dichtgegooid. Desalniettemin is het nog altijd een prachtig stukje Bergen op Zoom met schitterende historische huizen. Borrelen kan hier goed bij Waldolala. En ook goed eten kan op de Kaai, onder andere bij het Spuihuis!