Op pad door het Brabants Landschap

Verhalen / Omgeving
Vos in de natuur van Bergen op Zoom
Wie

Erik de Jonge

Wat

Erik is naast zijn werk als boswachter voor het Brabants Landschap, ook natuurfotograaf. Landschappen, zoogdieren, vogels en watervogels zijn allemaal geschoten door de lens van Erik.

Boswachter Erik

Van je hobby je werk maken, daar droomt iedereen toch van? Dat doet Erik reeds 12,5 jaar. Als boswachter trekt hij dagelijks door de bossen in en rond Bergen op Zoom. Zo combineert hij zijn twee passie’s: fotografie en natuur.

De bewondering voor de natuur heb ik altijd gehad: als klein ventje trok ik door de rietvelden met mijn camera

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Erik, hoe zou je de mooie landschappen in en rondom de stad beschrijven?

De landschappen zijn een prachtige combinatie van dieren en natuur. Je komt op allerlei interessante plekjes zoals het Markiezaat en Zoomland, twee prachtige stukjes groen. Doordat ik alle natuurmomenten fotografeer, krijg ik de kans om het draagvlak van het natuurbeheer in Bergen op Zoom te vergroten. De mooiste tijd van de dag? Dat is ‘s morgens, als alles en iedereen net ontwaakt. Heerlijk!

Wat is er zo uniek aan de natuur in en rond Bergen op Zoom in vergelijking met andere gebieden?

De verscheidenheid in landschappen en biotopen ligt allemaal binnen een relatief klein gebied in de Brabantse Wal. Ik zal je een voorbeeld geven: het Markiezaatsmeer is open water met vele kreekjes en rietmoeras. Deze soort watergebieden zijn hier een heel typische natuurvorm. Daarnaast vind je er ook talrijke unieke vogelsoorten, zandgronden en beuken.

Wat is of zijn jouw favoriete plekje(s) in de natuur en in de stad?

Qua natuur denk ik meteen aan het moeras ‘de Zeezuiper’ op het landgoed Zoomland. Je hebt er een geweldig uitzicht en interessante dieren zoals de zeearend, een echte roofvogel. En natuurlijk de waterhoen, het kleinste vogeltje dat je hier kan vinden. In de stad drink ik af en toe een glaasje bij De Bourgondiër op de Grote Markt. Ik vertoef ook graag op het terras van Stayokay, midden in de Brabantse Wal. Het is een uitstekende plek en zeer rustgevend.

Heb je nog leuke routes of tips die je wil delen met de wandelaars of fietsers?

De allermooiste plekjes ga ik natuurlijk niet verklappen (lacht), maar de wandelroute Zoomland is de langste route waar je op één van de mooiste punten komt langs de Zeezuiper. Ik raad toekomstige bezoekers dan ook aan om langs het bezoekerscentrum De Kraaijenberg te gaan, waar er folders liggen met alle routes. Persoonlijk vind ik de mooiste fietsroute ‘In vogelvlucht door het Brabants Landschap’, waar je onder meer langs het Markiezaatsmeer, Wouwse Plantage en Fort de Roovere fietst.

Er staat in het Markiezaat ook een vogelkijker om alle vogels goed te spotten!

Was je altijd al gefascineerd door de natuur?

Ja, die bewondering voor de natuur heb ik altijd gehad. Als klein ventje trok ik door de rietvelden met mijn camera om alles te fotograferen. Toen ik een beroep moest kiezen was ik niet overtuigd. Dus dacht ik: hé, laat ik van mijn hobby gewoon mijn job maken! Toen ben ik bos-en natuurbeheer gaan studeren. Het liefste wat ik doe, is in de natuur vertoeven en met dieren bezig zijn. Eén van de leukste dingen als boswachter is die enorme afwisseling: je ziet elke dag wel wat anders. ‘S Ochtends ga ik bijvoorbeeld  vroeg het veld in om reekalfjes te gaan zoeken! Met de kinderen de natuur ingaan en hen meer bijbrengen over de natuur vind ik heel leuk omdat ze altijd enhousiast zijn.

Heb je ooit al iets spannends meegemaakt?

Voordat de boer de maisvelden kan gaan maaien, is het mijn taak om alle reekalfjes eruit te halen die in de velden liggen. Dat is altijd spannend omdat je niet altijd precies weet waar ze schuilen. Maar het blijft niet altijd onschuldig: een man die op hazen en konijnen joeg, hebben we een keer op heterdaad betrapt. Hij was erg geschrokken en voor ons was het ook best confronterend. Een paar weken geleden betraden mensen het natuurgebied na zonsondergang. Dat is verboden en is het mijn taak om deze mensen dan terug naar huis te sturen.

Boswachter Erik met een reekalfje in de natuur van Bergen op Zoom

Erik met het reekalfje

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief