Passie voor fruit

Verhalen / Bedrijven
Wie

Franken Fruit

Wat

Fruitbedrijf

Waar

Balsedreef 1, Bergen op Zoom

Zelf je groenten en fruit plukken bij Franken Fruit

Streekproducten zijn populairder dan ooit. Er was natuurlijk een tijd dat mensen grotendeels niet anders hadden dan wat de omgeving voortbracht aan voedsel. Tegenwoordig is dat anders, de schappen in de supermarkten puilen uit. Toch kiezen steeds meer mensen weer, maar nu heel bewust, voor producten uit de buurt. Waarom? Wat je krijgt is verser dan vers, met liefde tot stand gebracht door mensen die je vaak persoonlijk ontmoet en de smaak overtreft met gemak wat er in de gemiddelde winkel wordt verkocht. FrankenFruit is zo’n adres voor eerlijke streekproducten en voegt nog wat aspecten toe aan de groeiende liefde voor eerlijk voedsel.

Het is een mooi maar spannend vak, deze samenwerking met de natuur, en niet altijd makkelijk.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Van heinde en verre komen mensen naar Bergen op Zoom voor het fruit en de groenten van het familiebedrijf, dat al generaties aaneen van de Frankens is. Nu runt Brina het, nadat haar man Rienus overleed, met haar vier kinderen. De liefde voor wat groeit en bloeit spat er vanaf hier.
Je komt op het flinke stuk grond de meest bijzonder groentes en fruitsoorten tegen. Véél meer varianten dan je in een supermarkt ooit zult vinden, van kweeperen en mispels tot allerlei kleuren pompoenen en van suikermais tot appelsoorten die ketens al lang niet meer verkopen. Alleen al daarom vinden veel mensen een bezoek aan FrankenFruit de moeite waard. Bovendien, veel fruit mag je zelf plukken en dat is een beleving op zich. Zo krijg je veel meer gevoel bij wat je eet. Jong en oud steekt er wat van op bovendien en het is natuurlijk superleuk om je mandje of bakje te vullen met het mooiste fruit dat je kunt vinden.

Onze klanten zijn soms nét zo trots op deze producten als wij, dat is natuurlijk heel mooi.

Internationaal

Een bijzonder bedrijf met een bijzonder aanbod trekt ook bijzondere klanten aan. Naast veel jonge gezinnen, voor wie het een uitje is, zie je hier bijna alle denkbare nationaliteiten. Van Aziatische en Poolse mensen tot Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Ze komen vanwege de kwaliteit maar ook voor die elders bijna niet verkrijgbare landbouwproducten. Bepaald fruit wordt door hen zelfs anders gegeten dan in Nederland gebruikelijk is, minder doorgerijpt bijvoorbeeld.

Eerlijk en trots

We spreken Irene Franken even, tussen de drukte door. Die vertelt dat er naast de verse producten, ook sap en zelfs ijs worden verkocht gemaakt van eigen fruit. Ze is blij met de groeiende interesse in wat hier te vinden is: “Het is een mooi maar spannend vak, deze samenwerking met de natuur, en niet altijd makkelijk. Oogsten vallen wel eens tegen en de sector heeft niet overal een even goede naam. Wij laten graag zien dat het ook anders, eerlijk kan. Het is fijn dat we daar zo veel mensen een plezier mee doen. Onze klanten zijn soms nét zo trots op deze producten als wij, dat is natuurlijk heel mooi. Het is sowieso geweldig om te zien dat mensen echt bezig zijn met hun voedsel, hier bewust kopen maar ook echt de tijd nemen om te zoeken naar het beste van het beste. Daar doen wij op onze beurt weer heel graag al die moeite voor.”