ProefMei heeft niet alleen de drie AAA’s, maar ook drie V’s

Verhalen / Culinair

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Nog een paar dagen en het is weer ProefMei. Natuurlijk wordt dat weer genieten van exclusieve gerechten met de drie Bergse AAA’s, maar ProefMei heeft meer dit jaar. In aanloop naar 75 jaar bevrijding in 2020 heeft ProefMei ook drie V’s: Voedsel, Vrede en Vrijheid.

Het Liberation-thema komt tijdens ProefMei in meerdere activiteiten terug. Het eten tijdens de oorlogsjaren komt terug in de Liberation Kitchen. Die is tijdens alle dagen te vinden in de Franse Tuin van het Markiezenhof. In samenwerking met Roux Collectief Culinair zijn daar gerechten te vinden die een connectie hebben met de oorlogsjaren. Zoals bijvoorbeeld brandnetels en bloembollen.

Verder is de pop-up tour dit jaar een Pré Liberation Tour, waarbij alle kanten van de bevrijding belicht worden: van bezinning tot feest. En tijdens de ProefMei Brunch op zondag speelt Kolpings Zonen op een verrassende manier in op liberation.

proefmei
proefmei evenementen

Maar het hart van ProefMei, dat zijn toch nog steeds de restaurants. Met dit jaar een aantal nieuwe deelnemers: restaurant Oase, boerderij Hamel (waar de eigenaren van ’t Geheim van Bergen hun eigen varkens houden) en restaurant De Bloemkool. Vooral de deelname van de Bloemkool is bijzonder, want de vader van de huidige eigenaresse, Marieke Bosters, was eind jaren 70 de grondlegger van de Bergse AAA’s. Ook nieuw is Michiel Teelt, een bedrijf dat in de Kruislandse polder op duurzaame wijze groente teelt, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bijzondere gewassen als gele coeur de boeuf tomaten en mizuna. Hierbij worden varkens ingezet als natuurlijke bemesters.

Wat is er nog meer te beleven:
• Muziek: ProefMei heeft ook dit jaar weer een spectaculair muzikaal programma. Van kleine intieme combo’s tot vette bands en dj’s die ProefMei tot een waar feest maken.
• Natuur: op de mooiste plekjes van de Brabantse Wal kun je niet alleen genieten van de rust en de natuur, maar ook van bijzondere proeverijen. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en bezoek ze allemaal. Op zaterdag is er een fiets-theatertocht en op zondag een familie ProefMei fietstocht.
• College on Tour: Studenten, ondernemers en bestuurders ontmoeten elkaar tijdens bijzondere colleges in het Suikerlab en gaan in op de thema’s wereld-voedselketen, voedsel & veiligheid en water.
• Kinderen kunnen terecht bij de Kinderkooktuin in de Franse Tuin van het Markiezenhof. Hier kunnen zij hun eigen pannenkoek printen, een conservenblik beschilderen (in het kader van 75 jaar bevrijding) en daar klaprooszaadjes in doen, aardbeien happen en meedoen aan een boerderijquiz

Natuurlijk is er nog veel meer te doen tijdens ProefMei. Zorg dat je het niet mist! ProefMei, 25 t/m 26 mei 2019. Meer info op www.proefmei.nl