Het programma van dodenherdenking in Bergen op Zoom

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Dit jaar wordt voor de 75e keer onze bevrijding gevierd. Maar dat moet, door de uitbraak van het coronavirus, anders dan anders. Ook in Bergen op Zoom zijn dodenherdenking en bevrijdingsdag vooral online te volgen.

Het programma van de Dodenherdenking 2020 verlegt zich naar de studio van Omroep ZuidWest. Via de website van deze omroepstichting is vanaf 19.50 uur een herdenkingsuitzending te volgen die uit de volgende programma-onderdelen bestaat:

– 19.58 uur signaal Taptoe *

– 20.00 uur twee minuten stilte

– 20.02 uur Het Wilhelmus

– 20.05 uur toespraak burgemeester Petter van Bergen op Zoom

– 20.15 uur afsluiting met het Merck Toch Hoe Sterck

Tegelijkertijd verzorgen de landelijke tv-omroepen de uitzending van de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam en de uitzending van de toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het herdenkingsprogramma in Bergen op Zoom is via de website van ZuidWest te bekijken na afloop van het nationale herdenkingsprogramma op de landelijke tv.

*) Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen (niet te verwarren met Last Post), gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Bergs gemeentebestuur omarmen het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis.

Vlaggen op 4 en 5 mei

In lijn met het verzoek van het Nationale Comité 4 en 5 mei, nodigt burgemeester Frank Petter alle Bergenaren uit om op 4 mei de gehele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen en om op 5 mei te vlaggen om de herwonnen vrijheid te benadrukken. ,,Met dit gebaar tevens in verbondenheid uit te stralen dat wij uitkijken naar een vrij leven na corona”, aldus Petter.