Robert van Gemert: ‘Ik wil mensen helpen meer rust en geluk te vinden’

Verhalen / Tips

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Er is volgens Bergenaar Robert van Gemert niks zweverigs aan het zitten op een kussen, je hersenen trainen en rust vinden. Oftewel: mediteren. Met zijn onlangs gestarte bedrijf Zen.nl Bergen op Zoom hoopt hij in de toekomst vele organisaties en particulieren in onze omgeving – en als het even kan ook in de rest van het land – te laten mediteren. Robert: “Ik weet zeker dat meditatie het aantal burn-outs en depressies sterk zal laten terugdringen en dat het bedrijven uiteindelijk gezonder en sterker zal maken. Ik hoop mensen en bedrijven te mogen helpen meer rust en geluk te vinden.”

Zweverig is Robert allerminst. Hij groeide op met een vader die van aanpakken hield. “Mijn vader was van het credo: hard leren, hard werken en veel geld verdienen. Nooit heeft hij tegen mij gezegd: ‘Robert, ga jij maar doen wat je leuk vindt in het leven’. Daardoor heb ik altijd managementfuncties gehad in het bedrijfsleven. Dat klinkt goed, maar tegelijkertijd was ik vaak onrustig. Ik voelde continu stress, was regelmatig in botsing met bazen. Die onrust zorgde ervoor dat ik op een zeker moment begon te mediteren: 25 minuten zitten, niets doen en focussen op mijn ademhaling. In de hoop dat ik wat rust zou terugvinden.”

Toch lukte het Robert, net als zovelen, ook niet meteen. Mediteren is iets wat je moet leren, vertelt hij. “De rust vinden in het mediteren is juist de kunst. En dat is een hele opgave als je het in je eentje doet. Zelf stond ik in het begin ook vaak halverwege de periode van mijn kussen op, omdat ik onrustig was en geen focus kon vinden. Pas toen ik met een groep een paar dagen op meditatieweekend ging, leerde ik echt hoe het werkte. Waarom? Omdat je dan niet de kans hebt om weg te lopen. Je moet wel blijven zitten. Een stok achter de deur, als het ware. De meditatielessen die ik geef zijn daarom ook allemaal in groepsvorm.”

Mediteren is wat mij betreft niet zweveriger dan sporten in de sportschool

Robert geeft sinds januari van dit jaar groepslessen meditatie in zijn thuisstad Bergen op Zoom, drie keer per week. Zijn volgende doel is om ook het bedrijfsleven bij het mediteren te betrekken. “Ik ben pas net begonnen, dus ik kan nog niet zeggen hoe dat gaat uitpakken. Ik weet dat er een zweverig imago aan mediteren hangt, daar moeten we allereerst vanaf. Mediteren is wat mij betreft niet zweveriger dan sporten in de sportschool.”

Robert vervolgt: “Ik denk echt dat mediteren voor iedereen is weggelegd. En dat het op iedereen een positieve uitwerking heeft. In de huidige tijd kunnen werk en privé moeilijk nog gescheiden worden. Een werknemer neemt zijn werk mee naar huis en kan daar vaak nog verder gaan. Of de mails stromen ‘s avonds gewoon nog binnen op de mobiele telefoon. We gaan met ons werk naar bed, en we worden ermee wakker. Daar moeten we mee om leren gaan. Op een goede manier. En dat kan echt. Op dit moment heb ik het op zakelijk vlak drukker dan ooit in mijn leven, maar ik heb me nog niet eerder zó relaxt gevoeld. En ik weet één ding zeker: dat gevoel kan iedereen creëren, door te mediteren. Het resultaat? Beter slapen, meer concentratie, minder pieken en dalen. Meer rust en meer geluk. Ik kan het iedereen aanraden.”