Sander van Gaans: ‘Mijn optimisme en motivatie hebben me veel gebracht’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Hij bespeelt zijn gitaren in talloze verenigingen, musicals en bandjes. Toch blijft Bergenaar Sander van Gaans (30) bescheiden over zichzelf en zijn gitaarspel. “Vaak hoor je over gitaristen zeggen dat het wel wat zachter mag. Bij mij is het eerder andersom; anderen moeten mij soms aanmoedigen mezelf te laten horen.” We spraken met de gedreven gitarist over zijn leven, ambities en dromen…

Het duizelt ons even als je vertelt wat je allemaal doet. Kun je dat nog eens herhalen?

Sander, lachend: “Ja, als ik het zo vertel besef ik pas hoeveel het eigenlijk is. Enkel in Bergen op Zoom speel ik gitaar bij The MusiCompany, de BOV, het Berregs Leut Tejater, de Stichting Sint Nicolaas, Popkoor Prestige en in mijn eigen band The Vision of Johanna. Buiten Bergen op Zoom doe ik nog veel andere dingen, bijvoorbeeld het Theater Orkest Brabant in Rosmalen en het Brabants Muziek-Theater in Schijndel. En dan nog zo nu en dan wat losse acts of klusjes. Dit alles is hobbymatig overigens, overdag heb ik een fulltime baan in de logistiek.”

Zitten er extra uren in jouw dagen, of hoe doe je dit allemaal..?

Sander, weer lachend: “Nee hoor, het past voorlopig allemaal precies. Al heb ik laatst wel een aanbod af moeten slaan, simpelweg omdat ik al een andere productie had lopen en mezelf niet in tweeën kan delen. Maar verder gaat het prima. Al deze verenigingen en producties doe ik in mijn avonduren en weekenden. Ik word er juist heel blij van; je moet mij geen vijf avonden achter elkaar op de bank zetten met Netflix aan. Dan maak je me echt ongelukkig.”

Waar komt die liefde voor het culturele veld bij jou vandaan?

Sander: “Mijn ouders zijn altijd al groot liefhebbers van muziek geweest. Ik weet nog dat we vroeger altijd met z’n allen thuis muziek luisterden. Met mijn vader ging ik graag naar concerten. Toen ik een jaar of 6 was begon ik met gitaarles op de muziekschool in Bergen op Zoom. Dat begon met klassiek gitaar, maar na drie jaar stapte ik over op elektrische gitaar. Ik weet nog goed dat ik op mijn 17e in de zomervakantie soms wel acht uur lang gitaar speelde op mijn kamer, gewoon omdat ik er zo blij van werd. Ik wilde bijvoorbeeld perse leren hoe ik het beste The Wall van Pink Floyd kon spelen. Die gedrevenheid zat altijd al in me. Dat uit zich niet alleen in mijn hobby, maar ook in mijn werk. Ik wil altijd overal alles uit mezelf halen.”

We werden inmiddels al benieuwd… Wie is de persoon Sander eigenlijk?

Sander: “Hmmm… Altijd lastig om jezelf te omschrijven. Maar als het moet, dan noem ik mezelf graag sociaal, zorgzaam, betrokken en enthousiast. Ik kan soms enorm druk zijn, maar dat is dan puur enthousiasme. Mijn optimisme is ook wel kenmerkend voor mezelf. Met dat optimisme ben ik heel blij. Het heeft me in moeilijke tijden in het leven op de been gehouden.”

Als je over hoogtepunten mag spreken in je gitaarcarrière, wat noem je dan?

Sander: “Drie jaar geleden werd ik door Bergenaar Albert-Jan Verhees, die al verschillende hoofdrollen heeft gespeeld op het toneel, gevraagd om mee te spelen in de musical Spring Awakening in Den Bosch. Die productie durf ik wel een kroonstuk te noemen. Juist omdat de productie vrij klein was, was het zo vreselijk intens. Mijn vader houdt helemaal niet van musicals, maar zelfs hij was er door aangedaan. Hij zei die avond tegen me: ‘Dit laat echt zien waar je goed in bent’.”

Heb je nog ambities voor de toekomst?

Sander: “Op dit moment ben ik druk met de EP die ik samen met mijn band The Vision of Johanna heb uitgebracht. Daarmee is ook onze eerste single in de huidige bezetting, Little Sister, een feit. Dit soort eigen projecten zijn ontzettend gaaf om te doen, toch weer iets wat ik nog niet eerder deed op die manier. En ik start binnenkort met de repetities voor AIDA, de nieuwe productie van de BOV. De shows van Grease, van de MusiCompany komen eraan. En ja, zo blijf ik altijd lekker bezig. Saai is mijn leven in elk geval niet. En uitgeleerd ben ik ook nog lang niet. Gelukkig zit er in Bergen op Zoom zo vreselijk veel talent, er zijn genoeg ‘local heroes’ die ik bewonder en waar ik altijd hulp bij kan zoeken. Dat maakt Bergen op Zoom tot een fantastische culturele stad.”