Van Servië en Twente naar het eindpunt: Bergen op Zoom

Verhalen / Wonen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

In onze rubriek ‘Bergse gezinsbabbel’ portretteren we gezinnen die van buiten Bergen naar onze stad zijn gekomen. Wat bracht hen hier? En hoe bevalt Bergen op Zoom als nieuwe thuishaven? Vandaag Dragana (34) uit Belgrado, Mike (33) uit Oldenzaal en Max (1), geboren in Bergen op Zoom.

Vanuit Servië en Twente naar Bergen op Zoom… We zijn razend benieuwd, wat bracht jullie hier?

Mike: “Heel kort door de bocht: werk. Maar aan de komst van Dragana naar Nederland ging nog wel het een en ander vooraf…”

Dragana: “Ik kwam in 2011 voor de bruiloft van een vriendin naar Nederland, zij trouwde met een vriend van Mike. Dat was mijn eerste keer in dit land, vier dagen was ik hier. Op die bruiloft in Oldenzaal ontmoetten Mike en ik elkaar.”

Mike: “We hebben die dag gezellig gekletst, verder is er niet meteen iets gebeurd.” Lachend: “Maar ik wist wel meteen dat deze vrouw voor mij meer was dan de gemiddelde vrouw. Na die ontmoeting hebben we online veel contact gehad. Niet veel later vroeg ik haar verkering via Skype. Ik wilde er zeker van zijn dat ze de mijne zou worden.”

Dragana: “Tweeënhalf jaar hebben we een relatie op afstand gehad. Daarna heb ik Servië achter me gelaten om voor altijd bij Mike te kunnen zijn, die toen nog in Oldenzaal woonde. Het was wel even pittig om vrienden en familie achter te laten en met hooguit twee koffers mijn leven te verplaatsen naar een ander land, maar voor mij geldt: liever dicht bij mijn ware liefde en de rest op afstand, dan andersom.”

En toen naar Bergen op Zoom…

Dragana, lachend: “Gelukkig wel! Zonder gekheid, ik vond het helemaal niet erg. Oldenzaal was voor mij persoonlijk wel érg klein. Ik had jarenlang in Belgrado gewoond, een stad van formaat. Niet dat Bergen op Zoom nou zo enorm groot is, maar het is groter dan Oldenzaal. En er is hier in de omgeving best wat te beleven. Je zit zo in Rotterdam, Antwerpen of Breda.”

Mike: “De reden van onze verhuizing naar Bergen op Zoom was mijn werk bij de luchtmacht. Ik kwam door een reorganisatie te werken op de vliegbasis in Woensdrecht. Ik ben niet heel erg gebonden aan een bepaalde plek, dus voor mij was die stap ook niet zo groot. Wat dat betreft ben ik eigenlijk ook maar een nuchtere, praktische Tukker.”

Dragana: “Voor mij was het even zoeken allemaal, ik kon niet direct werk vinden. Inmiddels spreek ik aardig Nederlands, maar in de beginfase was dat natuurlijk niet meteen het geval. Engelstalige banen lagen hier niet voor het oprapen. Gelukkig kon ik na een poos wat fitnesslessen gaan geven op de sportschool op de Bergse Plaat. Totdat die, zonder dat het personeel ervan op de hoogte was, failliet werd verklaard. Ineens stond ik voor een gesloten deur. Maar ik ben niet iemand die dan bij de pakken neer gaat zitten. Ik besloot zelf sportlessen te gaan geven, in eerste instantie nog buiten want ik had natuurlijk geen locatie. Dat begon klein, maar werden steeds meer mensen. Inmiddels heb ik het omgedoopt tot mijn eigen bedrijf, Fitness Discipline, en heb ik ook mijn eigen locatie in Bergen op Zoom. Mijn klantenkring zit nu op zo’n zestig mensen, dus het gaat best goed.”

Mike: “Ik heb een tijdlang met plezier op de vliegbasis in Woensdrecht gewerkt, maar zeg binnenkort na zestien jaar defensie vaarwel. Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden in Middelburg.”

Dragana: “Wij zijn allebei niet bang voor verandering. Het belangrijkste in het leven vind ik dat je ergens woont waar je gelukkig bent en dat je werk doet waar je plezier uithaalt. Zolang je gelooft in jezelf, denk ik ook dat alles wat je wil mogelijk is.”

Hoe was het voor jullie om te integreren in Bergen op Zoom?

Dragana: “Voor mij was het vooral integreren in Nederland. Ik was sinds mijn ontmoeting met Mike bezig de Nederlandse taal te leren. Mike hielp me daarbij, elke dag nam hij wel een uur de tijd om me via Skype te helpen. Voordat ik naar Nederland verhuisde, moest ik in Servië een inburgeringscursus afleggen over Nederland. Wat mij betreft helemaal terecht, ik wilde het ook echt goed doen. Gelukkig ging dat meteen goed. Mijn Nederlands kan nog wel wat verbeterd worden, maar ik doe mijn best. Ik vind het heel prettig als mensen me verbeteren. Daar leer ik weer van.”

Mike, lachend: “Ik spreek nog geen Bergs dialect, maar betwijfel ook of ik dat ooit ga spreken. Het Twents zit er nu eenmaal in bij mij, dat krijg je er niet zomaar uit. Op mijn werk doe ik nog mijn best ABN te praten, maar dat Twents blijft gewoon hoorbaar.”

Dragana: “We moesten ook wel wennen aan de Bergse Vastenavend. Toen we een keer wilden gaan poolen samen, belandden we in een café vol vastenavendvierders en bandjes. Dat was nog voor de echte carnaval, maar blijkbaar begint dat hier al een maand van tevoren. Gelukkig konden we er wel om lachen allebei. Iedereen zag meteen dat wij hier niet vandaan kwamen.”

Mike: “Op dit moment zijn we op zoek naar een koopwoning. We wonen nu in Gageldonk, in een huurhuis, maar de wijk past niet echt bij ons. Meilust of de Bergse Plaat trekt eerder onze aandacht.”

Hoe ziet voor jullie een vrije dag in Bergen op Zoom eruit?

Dragana: “Mijn hobby is mijn werk: fitness. Ik ben graag fysiek bezig. Samen met Mike en Max wandel ik graag in de natuur. Soms pakken we de auto naar de Kalmthoutse Heide, maar dichterbij kun je ook al goed wandelen, bij ’t Appeltje bijvoorbeeld. En het strand is eigenlijk ook hartstikke dichtbij.”

Mike: “In Oldenzaal en omgeving was ik DJ. Nu draai ik weleens een avondje in café Les Vedettes. Verder heeft het gewoon tijd nodig om een nieuwe vriendenkring op te bouwen als je ergens nieuw bent. Dat weten we allebei en dat is niet erg. Dat komt allemaal wel.”