Sonja Musters begint Zogezeept: zeep zonder zooi

Verhalen / Bedrijven

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De Bergse Sonja Musters wilde eens iets anders. Ze zegde haar baan op en begon haar eigen bedrijfje: Zogezeept. ,,Ik wil zeep maken die puur natuur is. Geen gifgroene of knalroze zeepjes, maar gemaakt van ingrediënten als honing, koffiebonen, goudsbloem en kokosmelk.”

Sonja werkt twaalf jaar als coach voor werkzoekenden. Intensief werk, altijd gefocust op iemand anders. ,,En ik heb vier kinderen, ik wilde weleens iets voor mezelf.” In 2015 begon ze al met het maken van haar eigen schoonmaakmiddelen. ,,Het ene experiment (ramen wassen met warm water, een scheut azijn en stukken ui: glashelder resultaat) was al wat succesvoller dan het andere (zelf wasmiddel maken: muffe was en een hoop rommel. Echt drama).

Muizenstrontjes

Ook maakte ze zelf zeep. ,, Mijn eerste ambachtelijke zeep was er één met lavendel, rozenblaadjes, kokosolie en nog wat andere ingrediënten. Het werd geen groot succes. De rozenblaadjes bladderden er langs alle kanten af, om nog maar te zwijgen over de lavendelknopjes die in de zeep verdacht veel op muizenstrontjes leken.” Ze zocht verder naar een zo puur mogelijke zeep. Toen werd haar jongste zoontje geboren, een kind met eczeem. ,,Toen ben ik me echt in gaan verdiepen en tenslotte ontwikkelde ik een natuurlijke zeep, heel zacht voor de huid.”

Iedereen een zeepje

Vol enthousiasme stortte ze zich op het zeepmaken. ,,Familie en vrienden, ze kregen allemaal zeep van me. De juffen aan het eind van het schooljaar ook. Ik had zoveel zeep, dat kon ik van z’n lang-zal-ze-leven niet opmaken. Tot iemand zei: ‘waarom verkoop je het niet’…”

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De zeep moest aan allerlei voorwaarden voldoen voor het verkocht mocht worden. ,,Vanaf oktober vorig jaar ben ik bezig geweest met het professionaliseren van Zogezeept. Nu heb ik sinds een week een website.”

Goede wereld

Of haar product aanslaat kan ze nog niet zeggen. ,,Ik ben nog maar net bezig. Wel zijn er al meteen een paar bedrijfjes opgesprongen, die willen het gaan verkopen. En op mijn website heb ik 300 views. Geen idee of dat veel is.” De zeepjes zijn niet alleen puur natuur, maar worden ook duurzaam en ecologisch verpakt. ,,Vroeger pakte ik nog weleens de auto voor een ritje van twee kilometer. Dat doe ik niet meer, ik ben geen groen heilig boontje, maar wil een goede wereld achterlaten voor mijn kinderen.”

Appelwangetjes

Momenteel werkt Sonja deels als freelance loopbaancoach, deels als zeepmaker. Vanuit haar keuken is ze inmiddels naar de schuur verhuisd, waar ze in haar ‘zeepatelier’ meer ruimte heeft. ,,Mijn droom is om binnen twee jaar mijn eigen ruimte te hebben, waar ik ook workshops zeep maken kan geven. Maar dat is nu nog even toekomstmuziek…”

Haar zoontje heeft in ieder geval baat gehad bij de zeep van mama. Sonja lacht: Of het nu aan de aangepaste voeding ligt of aan mijn zeep, de schrale wangetjes hebben inmiddels plaats gemaakt voor gezond blozende wangetjes.”

Bierzeep met bier van de Scheldebrouwerij