Steven Bouwens: ‘Mijn inspiratie haal ik uit contact met mensen’

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Zeg je Steven Bouwens, dan zeg je creativiteit. De goedlachse kunstenaar woont al zijn leven lang met veel plezier in Bergen op Zoom. Toch zoekt hij het in zijn werk vaak buiten onze stadsgrenzen, soms zelfs buiten de landsgrenzen. Dat zouden volgens hem meer Bergenaren mogen doen. “De hoeveelheid talent die in deze stad rondloopt is bijzonder te noemen. Maar typerend voor de Bergenaar is een bepaalde mate van bescheidenheid. Onnodig.” We spraken met hem over het leven als kunstenaar en ondernemer in het zuiden van het land…

Steven, aangenaam! Voor wie jou nog niet kent: wie is Steven Bouwens?

Steven: “Ik omschrijf mezelf graag als een optimist. Dat moet ook wel als je ondernemer bent; met doemdenken kom je dan niet ver. In het dagelijks leven ben ik kunstschilder en tekenaar. Van dat laatste heb ik mijn hoofdinkomen gemaakt: met mijn bedrijf Visueel Vergaderen leg ik live evenementen en vergaderingen vast in tekeningen. In het begin dachten mensen nog vaak: wat heeft dat voor zin, zo’n tekening bij een vergadering? Maar inmiddels erkent men de kracht van beeldcommunicatie bij complexe overleggen, congressen of symposia. De opbrengst in mijn tekeningen gebruiken bedrijven om doelstellingen en afspraken na te leven. De tekeningen hangen soms jaren lang in kantoren, bij de koffie automaat of in de bestuurskamer.” Zegt Steven trots.

Was je als klein ventje ook al zoveel bezig met tekenen en schilderen?

Steven: “Ik heb als kind meer getekend dan gelezen. Tekenen is een soort rode draad in mijn leven. Dat vond ik altijd al heerlijk om te doen. Toch had ik niet al op jonge leeftijd bedacht dat ik daar mijn beroep van zou maken. Allereerst heb ik de MTS afgerond, daarna volgde een studie Industrieel Ontwerpen. Pas na die studies heb ik me laten omscholen op de Kunstacademie.”

Was je nooit bang dat een toekomst als kunstenaar nog wel eens pittig kon worden?

Steven: “Eigenlijk heb ik me daar nooit zo druk om gemaakt. Ik ben iemand die gelooft dat dingen goedkomen zolang je er zelf vertrouwen in hebt. Tijdens mijn afstudeerproject voegde ik schetsen en tekeningen toe aan de offertes van mijn opdrachtgever. De tekeningen vormden een prettige uitnodiging tot overleg en mijn opdrachtgever won op dat moment meer offertes. Ik ontdekte toen de waarde van beeldcommunicatie en zo ontstond het begin van Visueel Vergaderen. Inmiddels heb ik een leuke mix van product gerelateerde en dienstgerelateerde klanten. Vorig jaar mocht ik live tekenen voor Airbus in Frankrijk, een tweedaags evenement met mensen van over de hele wereld. Dat voelde voor mij echt een beetje on-Bergs goed, als ik dat zo mag zeggen. Eigenlijk zouden meer Bergenaren het buiten onze stadsgrenzen moeten zoeken. We hebben ontzettend veel creatief talent in Bergen op Zoom, maar wat ik veel zie is dat de Bergenaar geneigd is binnen de stadsgrenzen te blijven. Lekker veilig. Maar talent moet je uitdragen, vind ik. Ik probeer mezelf steeds weer te laten groeien door verder te kijken dan waar ik al sta. En dus ook buiten de stad te treden.”

De doeken die hier in je atelier hangen bevatten nogal wat vogels…

Steven: “Dat klopt! Ik heb dat thema jaren geleden gekozen, onder de noemer ‘vreemde vogels’. Eigenlijk omdat ik vind dat iedereen een beetje een vreemde vogel is. Gelukkig maar, anders zou het leven saai zijn. Dat is ook een beetje de boodschap achter dit vogelproject. Het eerste vogeldoek maakte ik vijf jaar geleden, inmiddels zijn er heel wat de deur uit gegaan.”

Foto’s: Corné de Weert

Ben jij geboren met talent, of kun je dit leren?

Steven: “Het mooie aan kunst is dat iedereen een uniek handschrift heeft. Ik geloof echt dat iedereen zich artistiek kan uitdrukken, simpelweg door het eens te doen. Zing, dans, teken of schilder – het maakt niet uit, maar ontneem jezelf nooit de kans om ooit eens te beginnen. En ongeacht enige vorm van talent, zijn oefening, doorzettingsvermogen en plezier maken minstens zo belangrijk!. Wellicht heeft de een meer feeling voor kunst dan de ander, maar ik geloof niet dat ik geboren ben met wat ik nu kan. Al is wat ik doe met Visueel Vergaderen misschien wel een uitzondering. Als ik VisueelVergader kom ik in een soort “flow” terecht. Ik moet me in mijn hoofd ontspannen, om de discussie te volgen en alle sprekers te horen. Mijn gedachten produceren associaties en beelden bij het gesprek – die mijn handen moeten tekenen. Terwijl ik me mentaal ontspan, ben ik fysiek heel er druk. Mijn handen zijn vliegensvlug in de weer om alles naar het papier te brengen.

Welke ambities zie jij nog voor je?

Steven: “Wat ik nu doe vind ik heerlijk. Wat ik doe met Visueel Vergaderen zou ik wel willen overbrengen aan anderen, door middel van workshops bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk dat ik mezelf als kunstenaar blijf ontwikkelen, dus ik bezoek veel exposities van andere kunstenaars en spreek veel met mensen. Uit contact met mensen haal ik namelijk ook mijn inspiratie. Soms kan ik na een gesprek met iemand helemaal voldaan en met nieuwe energie naar huis keren. Dat wil ik zo houden. Zolang ik die voldoening uit mijn werk haal, blijf ik lekker doen wat ik doe.”