Terug vanwege de goede zorg

Verhalen / Wonen
Wie

Ana Banh

Waar

Korenmarkt 3b

Ana Banh

Ana Banh woont sinds 1980 in Nederland. Ze is in Vietnam geboren maar was daar niet veilig. Nadat haar vader daar in een kamp was gedood vluchtte ze met haar moeder, twee zussen en een broer het land uit. Ze kwam, via Singapore, in eerste instantie terecht in de opvang van de oude Klavervelden. En sinds een paar jaar is ze terug in Bergen op Zoom, om een bijzondere reden.

Ik ben echt blij dat ik besloot weer in Bergen op Zoom te gaan wonen. Het voelt als een nieuwe start.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

“Ik vond het zo stil hier”, vertelt Ana. “Niet alleen in die bossen maar ik het hele land, zelfs in de stad.” Ze geeft toe dat het wennen was: “De cultuurverschillen zijn groot. In Vietnam zorgen mensen voor elkaar, hier is iedereen gewend dat de overheid voor een ander zorgt.” Het kwam, zeker in het begin, wat afstandelijk over. Inmiddels is ze blij met de goede zorg die ze hier vond.

‘Hier voel ik me gehoord’

Ana’s levensverhaal is indrukwekkend genoeg voor een boek en dat is ze dan ook aan het schrijven. Ze heeft na haar aankomst maar even hier gewoond. Haar gezin kreeg een woning toegewezen in Middelburg dus de daarop volgende 25 jaar leefde Ana in Zeeland. Vond er een man en kreeg er een dochter, maar het huwelijk hield geen stand. Ze werd er ook ziek en kreeg MS. Het leverde een flinke strijd op met de artsen daar, vertelt ze, inmiddels berustend in hoe dat verliep. Die bleven zeggen dat haar problemen een psychische oorzaak hadden; “Maar ik wist wel beter. En ik ben zó blij dat ik ontdekte dat de artsen hier wel naar me luisteren.” Daarmee doelt Ana op de zorg die ze tegenwoordig krijgt bij onder meer Bravis, de fysio en revalidatie. “Hier voel ik me gehoord en daardoor kom ik tot rust. Ik ben echt blij dat ik besloot weer in Bergen op Zoom te gaan wonen. Het voelt als een nieuwe start.” Sinds twee jaar heeft ze een appartementje aan de Korenmarkt. Wel drie hoog dus nog niet ideaal voor iemand met MS, maar ook daar wordt aan gewerkt. Ze staat op de wachtlijst voor iets anders.

Ik vind het een leuke stad. Er is veel muziek en altijd wel wat te doen.

Leuke stad

Ana vertelt: “Ik ben blij met de brede ondersteuning die ik hier krijg.” Ze is vol lof over de WMO-regelingen en begeleiding hier. Maar dat zijn niet de enige redenen voor het feit dat ze blij is met haar keuze weer naar Bergen op Zoom te komen: “Ik vind het een leuke stad. Er is veel muziek en altijd wel wat te doen. Ik heb tegenwoordig ook een buddy van Humanitas en samen gaan we dan de bossen in. We zijn pas nog bij de Klavervelden gaan kijken. Dat was heel bijzonder, na al die jaren die plek terugzien. Ik herkende het nog wel.”