The Old Bakery: ‘Hier krijgen we weer echt waardering voor wat we doen’

Verhalen / Bedrijven
Pau-man Chan en Rudo van Wermeskerken van The Old Bakery

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Je ziet ze wel, maar je hoort ze niet. Eigenaren Pau-man Chan en Rudo van Wermeskerken van de Bergse lunchroom The Old Bakery zijn naar eigen zeggen geen rasechte ondernemers. “Wij staan niet op netwerkbijeenkomsten en mensen zien ons niet gauw met ons hoofd in de krant. We doen gewoon dat waar we goed in zijn, in alle rust.”

En waar ze goed in zijn, is het runnen van een lunchroom. Met als specialisatie de high tea. “Toen wij tien jaar geleden in Bergen op Zoom neerstreken, was de high tea nog een vrij onbekend fenomeen. Wij hebben het in Bergen op Zoom geïntroduceerd. Inmiddels komen er mensen vanuit het hele land naar onze lunchtent voor onze high tea. Eén van de redenen dat mensen bereid zijn voor ons te reizen, is dat we er alles aan doen om onze gasten het beste te geven. Oók gasten die allergieën hebben, denk bijvoorbeeld aan glutenallergie. Vaak krijgen zij als alternatief iets minder spectaculairs dan hun tafelgasten. Bij ons niet. Iedereen is even belangrijk en krijgt bij ons een even zo lekkere high tea. Dat vergt wat creativiteit van onze kant, maar die uitdaging vinden we juist leuk.”

Hoe het stel zelf verzeild raakte in Bergen op Zoom? Pau-man heeft in haar jeugd tien jaar in Bergen op Zoom gewoond, Rudo kende de stad tot tien jaar geleden helemaal niet. Samen werkten ze destijds in loondienst in een grote hotelketen in Rotterdam. “Die baan hebben we zes jaar volgehouden. Het was een baan waarbij de stress door ons lijf gierde. We woonden in het hotel en waren dus constant bereikbaar. Met als resultaat dat we beiden last van hartkloppingen hadden. Op een zeker moment – tien jaar geleden – was voor ons allebei duidelijk: dit niet meer. Toen zijn we rond gaan kijken naar een pandje voor een eigen lunchroom. Eerst in Breda, wat allemaal behoorlijk aan de prijs was, daarna in Bergen op Zoom. Dat was liefde op het eerste gezicht.”

De constante hartkloppingen waren voor ons reden om te stoppen met onze baan in loondienst

Tien jaar geleden alweer streken Pau-man en Rudo neer in de Bosstraat van Bergen op Zoom. “Het leuke aan dit werk zijn de reacties van gasten. Je krijgt ineens weer echt waardering voor wat je doet. Dat geeft ons dan weer de motivatie om steeds het beste uit onszelf te halen. We proberen de kaart constant te verbeteren. Al is dat lastig, want we weten niet goed wat we eraf moeten halen”, lacht Pau-man. “We kennen de favorieten van onze gasten en die zijn voor iedereen anders. We willen het niet op ons geweten hebben een favoriet gerecht van iemand van de kaart te halen.” Rudo: “Wat ook wel bijzonder is, is dat we in onze lunchroom veel vaste gasten ontvangen en dus kinderen hebben zien opgroeien. Die eerst als baby bij ons binnenkwamen en nu een jaar of acht zijn. We bouwen echt banden op met onze gasten. Zelf hebben we geen kinderen, maar juist daarom is het zo leuk om van andere kinderen te genieten.”

Over de toekomst van de lunchroom is het stel het eens: lekker doorgaan met waar ze nu staan. Het interieur is onlangs vernieuwd en that’s it. Pau-man: “Het gaat goed zo het nu gaat, we zijn gelukkig in wat we doen. We hoeven niet perse bakken met geld te verdienen. Geluk staat voor ons bovenaan, en dat hebben we gevonden in onze eigen lunchroom.” Rudo: “Natuurlijk ken ik nog steeds het fenomeen stress, dat is er nu eenmaal als je in de horeca werkt. Maar het is er niet meer zo constant als in het hotel. Nu heb ik soms even stress op piekmomenten, maar dan is het gewoon knallen en gaan. Daarna is het weg. Heerlijk, toch? Ik hoop nog jaren op dit niveau door te mogen leven.”