Trots op een familiebedrijf dat hier volop groeikansen kreeg

Verhalen / Bedrijven
Wie

Do Meeus

Wat

Meeus Group

Waar

Blankenweg 11, Bergen op Zoom

Do Meeus

Meeus Transport, Mepavex en Darvi zijn alle drie grote namen in de wereld van de logistiek. Ze vallen onder één overkoepelend bedrijf dat tachtig jaar geleden werd opgericht door Toon Meeus. Zijn zoon, Do Meeus, is inmiddels al even gestopt met werken. Hij kan echter honderduit vertellen over de geschiedenis van het familiebedrijf.

De mensen, die maken je organisatie tot wat die is.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Het was 1933 toen Toon Meeus zijn bedrijf begon. In Woensdrecht, ter hoogte van waar je nu Non Plus Ultra vindt. Aanvankelijk hadden Toon en zijn vrouw een groentewinkel in Breda en voor inkopen kwam Toon nogal eens op het platteland. Hij was een keer bij een Belgische Boer en zag daar een oude Ford met een laadbakje staan. Het bleek te koop en pa Meeus besloot de aanschaf te doen. Al snel bleek dat hij met dat Fordje meer verdiende dan met de winkel en zo ontstond zijn transportbedrijf. In Woensdrecht want daar woonden ze toen.

Omdat Toon veel boeren kende had hij al snel de nodige klanten en werk, zowel in Nederland als België. Hij bracht bijvoorbeeld bosgrond naar Gent. En er kwam hulp, zijn broer Janus ging ‘voorladen’, zo dat heet. De groei was begonnen. In ’38 had het bedrijf al drie auto’s.

Moeilijke tijden

Helaas ging er tijdens de oorlog het nodige mis. De bezetters wilden dat het bedrijf hielp bij de uitbreiding van het vliegveld maar dat weigerde Toon. Zijn wagens werden vervolgens in beslag genomen. Gelukkig kende de ondernemer een kopman bij het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd en die hielp de broers aan werk. Ze moesten bij oogstende boeren gaan controleren of van wat er aan opbrengst van het land kwam wel voldoende naar de bezetters ging. Do vertelt: “M’n vader en oom hielden dus veel en lange pauzes, dat gaf de agrariërs alle tijd. Na de oorlog hadden ze dan ook zeker geen vijanden in die sector.
Voor het echter zo ver was, en de bevrijding een feit werd, ging er nog veel mis voor het gezin Meeus. Do en zijn zus werden naar Engeland gestuurd, dat was veiliger. En verstandig, bleek al snel. Hun woonhuis werd uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt in het oorlogsgeweld. Toon en zijn achtergebleven gezinsleden vluchtten naar De Heen en kwamen daarna in te wonen bij familie in Bergen op Zoom. “M’n vader ging werken bij een carrosseriebedrijf en kreeg het voor elkaar daar zelf een oud chassis van een transportwagen op te knappen en er weer een kleine truck van te maken”, vertelt Do. “Hij ging weer vrachten rijden, ook buiten de regio, en fungeerde soms zelfs als busdienst. Toen ik 17 was en op het gymnasium zat om dokter te worden, had m’n vader me op een gegeven moment nodig in het bedrijf. Ik bleek me er als een vis in het water te voelen en ben nooit meer weg gegaan uit het vak.”

Een flink stuk grond, een droom! Toen begon de échte groei!

Groei

Om internationale transporten zowel organisatorisch als financieel eenvoudiger te maken, zette Do in Frankrijk een transportbedrijf op. Hij was toen ongeveer 25. Ook de vestiging in Bergen op Zoom was groeiende, mede omdat hier steeds meer grote bedrijven kwamen. Zo ging Meeus in de jaren ’60 onder meer rijden voor Bruynzeel. Er kwamen ineens 10 vrachtwagens bij en die groei zette door.

Een belangrijk moment in de geschiedenis van het bedrijf; “De grootste sprong” noemt Do het, vond plaats in de jaren ’80. “De gemeente heeft ons toen echt geholpen bij het creëren van nieuwe kansen. We hadden een optie op het terrein van ‘De Holland’, een voormalige machinefabriek. Maar het verbinden van de terreinen bleek erg lastig. Ik kon er niet van slapen, totdat Johan Stalknecht namens de gemeente met een oplossing kwam. Een flink stuk grond, een droom! Toen begon de échte groei!”

Trots

Wat de belangrijkste reden is van het succes van de Meeus bedrijven? Daar is Do heel stelling in: “De mensen, die maken je organisatie tot wat die is. Mijn taak was onder meer het aannemen van de juiste medewerkers in die tijd. Er meldde zich een jongeman die uit het leger kwam. In eerste instantie zag ik het niet zitten maar hij bleef volhouden. Uiteindelijk werd het mijn rechterhand en een goede vriend.”

Hij heeft het over Arn van der Vorst, die nog altijd directeur is bij Mepavex. Voor Do één van de mensen die het bedrijf maken tot wat het is; “In totaal zijn er zo’n 700 werknemers, het ooit overgenomen Darvi incluis. Ik heb alles jaren geleden overgedragen aan de kinderen en mijn zoon Toon is nu CEO. Maar ik vind het nog steeds geweldig om geregeld op de hoogte te worden gehouden van het reilen en zeilen. Waar ik het meest trots op ben? Op het feit dat de medewerkers op hun beurt zo trots zijn. We waren vanaf het begin een platte organisatie en dus heb je als directeur veel contact met de mensen op de werkvloer. Het doet je zó veel als je van iemand hoort wat zo’n bedrijf voor hem of haar betekent.” Het emotioneert hem nog steeds, mede omdat hij weet dat die mentaliteit niet is veranderd. Die zit in de genen van het familiebedrijf.