Van studentenkamer terug naar Bergen op Zoom: ‘Een leven zonder Vastenavend? Echt niet!’

Verhalen / Wonen

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Kim Elzakkers (23) besloot na haar middelbare schooltijd in Bergen op Zoom naar Amsterdam te verhuizen. Een fantastische stad, maar opwegen tegen Bergen op Zoom kan het niet. Inmiddels is ze teruggekeerd naar de plek waar Brabant Zeeland kust. In het bouwkot spraken wij met haar over haar keuze!

Vertel! Je was 18 jaar toen je besloot dat je in Amsterdam wilde wonen…

Kim: “Klopt! Als een van de weinigen op mijn middelbare school wilde ik perse naar de hoofdstad verhuizen. Veel meer hoorde ik tijdens de eindexamens over studies in Rotterdam, Breda of Vlissingen, maar mij leek het juist zo leuk op kamers te wonen in een grote stad als Amsterdam. En dus liet ik Bergen op Zoom achter me. Ik begon aan de modeacademie en vond een huisje op de Albert Cuypstraat, inderdaad tussen de grote Albert Cuyp Markt. Een te gekke tijd, maar de modeacademie hield ik na een half jaar voor gezien. Ik ben iemand die altijd mensen wil helpen, maar bij die studie is iedereen behoorlijk op zichzelf. Dat trok ik niet. Daarna heb ik een half jaar in een kledingzaak gewerkt en gewoon mijn leven geleefd in Amsterdam. Na dat half jaar begon ik aan een studie in het laboratorium, maar ook dat was geen succes voor me. En toen belandde ik enigszins overstuur thuis bij mijn ouders in Bergen op Zoom, omdat ik het allemaal even niet meer wist.”

En vanaf dat moment ben je in Bergen op Zoom blijven plakken?

Kim: “Mijn vader zei tegen me: ga iets doen met marketing of communicatie, want daar had ik altijd al interesse in. Dus die studie ben ik nu aan het afronden, met een stage-adres in Bergen op Zoom. Ik heb altijd al gezegd dat ik ooit terug zou keren naar Bergen op Zoom, al dachten mijn ouders dat dat nooit ging gebeuren. Mijn leven in Amsterdam vond ik namelijk óók fantastisch. Maar hier in Bergen liggen mijn roots. Ik heb een bepaald gevoel bij deze stad, een gevoel dat ik nergens anders ervaar.”

Wat precies maakt dat je hier zo graag bent?

Kim: “Eerlijk? De Vastenavend, het Bergse carnavalsfeest, heeft een grote plek in mijn hart. Ik bouw al elf jaar bij de Krabbekweekers en heb dit jaar voor de tweede keer zelfs het ontwerp van onze wagen gemaakt. Elke week ben ik één of meerdere avonden in het bouwkot te vinden. Heerlijk vind ik dat! Tel daarbij op dat de mensen hier ontzettend toegankelijk zijn. En dat Bergen op Zoom eigenlijk een beetje dorps aanvoelt, ook al is het een stad. Als ik in de rij van de supermarkt sta, is er altijd wel iemand die ik kan groeten. Heerlijk, toch? Daarbij vind ik de Bergenaren super gedreven. Niet voor niets is het carnavalsfeest hier zo groot. Niet dat Amsterdammers niet gedreven zijn overigens, maar op een andere manier. Daar is het zien en gezien worden. In Amsterdam word je al gek aangekeken als je mascaraatje verkeerd zit. Dat is hier niet aan de orde. Je kunt gewoon lekker jezelf zijn, in het bouwkot loop ik maar in mijn kloffie. Niets lekkerder dan dat!”

Zijn er ook dingen aan Amsterdam die je mist?

Kim: “Ja, soms mis ik juist dat explosieve van daar. Op het laatst woonde ik aan de grachten, daar was elk moment van de dag reuring. In Bergen op Zoom kan het soms heel stil zijn, vooral ‘s avonds. Na een avondje stappen kom je op straat maar weinig mensen meer tegen. Dat gezellige buiten mis ik soms aan Amsterdam. En het dispuut waar ik bij zat, was ontzettend leuk. Ik heb veel vrienden aan die tijd in Amsterdam overgehouden. In april heb ik weer een dikke week vakantie met ze.”

Blijf je voorlopig in Bergen op Zoom wonen?

Kim: “Als het aan mij ligt wel! Ik weet natuurlijk niet hoe het leven loopt. Op dit moment heb ik geen relatie en je weet nooit waar je iemand ontmoet… Maar de Vastenavend wil ik blijven meemaken. Dus als het even kan, blijf ik zeker in Bergen wonen.”