Een verborgen groene schatkamer op de Brabantse Wal

Verhalen / Bedrijven
Wie

Hans en Jannie Remijnse

Wat

Landgoed en Arboretum De Hertgang

Waar

Klaverblokken 18, Halsteren

Hans en Jannie Remijnse

Als je van Bergen op Zoom richting Tholen rijdt over de Nieuw Beijmoerseweg, zie je rechts van je een groen en bijna mysterieus stukje bos liggen. Flink wat hoger en dichtbegroeid, midden op de Brabantse Wal. Dit is Landgoed De Hertgang, een unieke verzameling van tuinen, bomen en planten, waar het heerlijk ontdekken is.

We zijn heel zuinig op wat we hier hebben weten te realiseren. Inmiddels staan er 600 boom- en plantensoorten uit alle werelddelen.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De chique naam is ‘arboretum’, oftewel een bomenverzameling in een tuin of een park. In dit geval zelfs op een landgoed van zes hectare, dat in 1958 werd geopend door de toenmalige directeur van gieterij Beckers. Hij liet op de steilrand van de Brabantse Wal tuinen en bebossing aanleggen in een parkachtige sfeer en liet ook de afgravingen ernaast opnemen in het geheel. De daar weggenomen grond was gebruikt om na de Watersnoodramp dijken te verstevigen. Het geheel zorgde voor mooie hoogteverschillen, die dit landgoed een karakteristiek aanzicht geven. Het tuinarchitectenechtpaar Jan en Loes van Koolwijk richtte in opdracht het geheel in volgens de Engelse landschapsstijl.

‘Goed voor zorgen’

Sinds 1983 is het landgoed eigendom van Jannie en Hans Remijnse, die er ook wonen. Logisch, het is er prachtig! Ze hebben voor het beheer en onderhoud van De Hertgang een stichting opgericht. “Zo weten we bovendien zeker dat, ook als we er niet meer zijn, er goed voor het landgoed en de unieke natuurverzameling wordt gezorgd”, legt Hans uit. “We zijn heel zuinig op wat we hier hebben weten te realiseren. Inmiddels staan er 600 boom- en plantensoorten uit alle werelddelen.” Hij vertelt over heuse ‘plantenjagers’, die overal ter wereld op zoek zijn naar nieuwe soorten. Zelfs nu nog ontdekken ze soms wat nieuws en veel daarvan komt ook naar Nederland, waar kwekers proberen dit bijzondere groen te vermeerderen en verzamelaars als Jannie en Hans de nieuwe soorten een plaatsje geven in hun tuinen. Zo ging het eeuwen geleden al en zo gaat het nog.

Zo weten we bovendien zeker dat, ook als we er niet meer zijn, er goed voor het landgoed en de unieke natuurverzameling wordt gezorgd.

Welkom!

Dat fraais is van 15 april tot 15 oktober iedere vrijdag en zondag te bezoeken. In de winter alleen op afspraak. Op het landgoed staat een bezoekerscentrum waar geregeld lezingen en presentaties over De Hertgang en de natuur worden gehouden, maar je kunt er ook gewoon lekker even zitten of zelfs een feest of andere bijeenkomst houden, zoals een high tea. Vanaf hier starten tevens de rondleidingen, veelal door ‘landheer’ Hans zelf gegeven. Wie liever op eigen gelegenheid al dat prachtige groen, de kunstwerken en die tuinen ontdekt is zéker ook van harte welkom.

Rust, ruimte en sfeer, dat is wat het landgoed uitstraalt. Al is het er ook wel eens wat drukker, bijvoorbeeld tijdens de Nazomerfair die sinds enige jaren wordt georganiseerd, met als thema ‘lokaal (biologisch) culinair & cultuur’. Er staan dan kraampjes met leuke, smakelijke, artistieke, gezonde en creatieve producten, musicerende cursisten van het CKB, activiteiten voor kinderen en natuurlijk zijn er tevens rondleidingen dan. Er is op dat mysterieuze, bosrijke landgoed meer te ontdekken dan menigeen dacht, voor alle leeftijden. Check die website maar eens.