Wandel je mee… naar de Waterschans? [Foto’s]

Verhalen / Omgeving

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Je hebt het vast wel meegekregen: de Waterschans is opgeknapt. Maar ben je al eens gaan kijken? Of misschien weet je niet waar je de Waterschans kunt vinden?

We leggen het je even uit: als je de Noordlandseweg oprijdt (langs het industrieterrein bij Mepavex) ligt halverwege aan je linkerhand Bruijs jachtbouw. En daar net voorbij vind je de Waterschans. Als je daar rondwandelt, zie je al snel dat je aan de overkant van de Binnenschelde loopt. Over het water kijk je uit op zwembad de Schelp en de huizen van de Bergse Plaat.

Willem van Oranje

Lang was dit een vergeten stukje stad, overwoekerd met riet. Een stukje land met geschiedenis, want de Waterschans is aangelegd in 1584 op initiatief van prins Willem van Oranje. Die was in die tijd namelijk markies van Bergen op Zoom. De Waterschans was onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Omdat het de toegang naar de haven was, was dit een perfecte plek om de stad te verdedigen.

Natuur in de stad

Nu kun je heerlijk wandelen en fietsen over de opgeknapte Waterschans. De bruggen, doorkijkjes en het water maken het tot een heel bijzonder stukje natuur. Wij namen er een kijkje en zo mooi is de Waterschans: