De held van de ansjovisvangst

Verhalen / Culinair
Cor van Dort

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Cor van Dort is een echte Brabantse Held die zich tot op hoge leeftijd inzet voor het behoud van de weervisserij in Nederland.

Met de Bergse Ansjovis levert hij een uniek, duurzaam en smaakvol product. Nadat hij eerst werd uitgekozen tot Brabantse Held van de Smaak, sleepte hij ook nog eens de landelijke publieksprijs Held van de Smaak in de wacht!

Cor van Dort, inmiddels 84 jaar oud, was de laatste echte ‘weervisser’ van Nederland en zelfs van Europa. Hij heeft het vak als 15-jarige geleerd en is nog altijd actief in de visserij. De zaak is inmiddels overgedragen naar de volgende generatie, maar Cor gaat in het seizoen nog dagelijks mee om te vissen en de weren te onderhouden.

Dankzij Cor bestaat de weervisserij op Bergse Ansjovis nog en wordt zijn kennis via de Stichting Behoud Weervisserij (SBW) overgedragen op jonge weervissers. Zo wordt het ambacht in stand gehouden.

SBW organiseert ieder seizoen (mei en juni) vaartochten naar de weervisserij. Wil je een keer mee? Houdt dan de website www.behoudweervisserij.nl in de gaten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief