Wist je dat… het kermismuseum in het Markiezenhof zo leuk is? (foto’s)

Verhalen / Erfgoed & Cultuur

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Als je op vakantie bent, ga je rondkijken. In de kerk, in dat mooie kasteel… maar een mooier paleis dan hier, in ons eigen Bergen op Zoom, is amper te vinden! Je weet vast wel dat daar een kermismuseum op zolder is. Maar weet je eigenlijk ook wel hoe leuk dat is?

In het kermismuseum stap je even terug in de tijd. Eerst heel ver terug: naar de tijd dat een kermis nog een soort jaarmarkt was. Met handelaren, een dikke dame en rare foetussen op sterk water. Dan naar de tijd zoals je misschien nog uit je jeugd kent: met houten draaimolenpaarden en zweefmolens.

Bergse families

Voor kinderen is het museum extra leuk. Alle mini-attracties kunnen met een druk op de knop in beweging worden gezet en overal kun je trapjes op en af om alles nog wat beter te bekijken. Echte Bergenaren herkennen vast ook de namen van de Bergse kermisfamilies als Janvier. Tenslotte is Bergen op Zoom van oudsher een kermisstad. Ooit werden de eerste en laatste jaarmarkt van het jaar hier gehouden. Uit die jaarmarkten ontstond later de kermis. De kermisexploitanten bleven in het winterseizoen in de stad wonen, tot zij in het voorjaar hier weer van start konden. Het Bergse kermismuseum is het enige in de hele Benelux. Bijzonder, toch?

We geven je hier vast een voorproefje:

Voor een regenachtig weekend is dit dus het perfecte uitje. Kom ook eens kijken! Trouwens: ook de rest van het Markiezenhof is zeker de moeite waard.

Lees hier meer over mooie plekjes in Bergen op Zoom.