Yogadocent Annemarie de Vooght: ‘Mijn yogastudio is van iedereen’

Verhalen / Bedrijven
Annemarie de Vooght

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De Bergse Annemarie de Vooght was jarenlang de stijfste van de klas. Toch besloot ze, toen ze niet lekker in haar vel zat, een yogales te proberen. “Ik kon mijn tenen niet eens aanraken, hartstikke frustrerend!” Maar waar een wil is, is een weg: inmiddels zijn we negen jaar verder en runt ze haar eigen yogastudio SoHam. We namen een kijkje in de yogastudio van de vrolijke blondine, aan de Burgemeester Stulemeijerlaan.

Tevreden gaat Annemarie ons voor in de grote ruimte, waar een warme sfeer voelbaar is. “Het voelt nog steeds een beetje gek”, bevestigt ze terwijl ze op de bank ploft. “Mijn eigen yogastudio, en zo groot! Maar het draait hier niet zozeer om mij, maar om de mensen die hier komen. De yogastudio is van iedereen, zeg ik altijd.”

De Bergse groeide op in Dinteloord, in een energiek gezin. “Elke zaterdagochtend werden mijn broertje, zusje en ik gewekt door een vrolijke vader. Toch zat het sporten er bij ons niet in. Bij ons thuis waren we destijds muzikaal in plaats van sportief. Op een zeker moment besloot ik zelf yoga te proberen; ik zat toen niet lekker in mijn vel en hoopte dat dit mezelf zou verbeteren. Best een stap, want mijn lichaam was alles behalve flexibel. Die eerste les kon ik, in tegenstelling tot alle andere deelnemers, mijn tenen niet eens aanraken. Dat is het begin van yoga: accepteren dat een situatie is zoals hij is. Ik besloot te accepteren dat ik dit op dat moment niet kon en dat ik het op mijn eigen tempo zou leren. Voor veel mensen is die eerste stap moeilijk. Vaak willen we al dun zijn voordat we de stap naar de sportschool durven zetten. Dat is helemaal niet nodig, het is juist goed dat je überhaupt iets onderneemt.”

Mijn advies: begin gewoon. Je hoeft niet alles al te kunnen als je voor het eerst je yogamat op kruipt

Die kennismaking met yoga gaf Annemarie zoveel energie, dat ze besloot erin verder te gaan. Ze volgde een yoga-opleiding. “Na de afronding van mijn opleiding vroegen steeds meer kennissen of ik ze les wilde geven. Toen fietsenboer Ruud Guldemond wees op een mooie ruimte om te starten ben ik begonnen. Eerst in een oud schooltje en sinds vorig jaar maart ben ik verhuisd naar een groter en mooi pand in het centrum van Bergen op Zoom. Ik had toen nog een baan als kinderpedagoog, maar besloot mijn eigen yogastudio op te zetten, in 2015. Toen het aantal deelnemers aan mijn lessen dusdanig steeg, voelde ik dat het tijd werd voor een volgende stap. Afgelopen december heb ik mijn baan opgezegd om volledig in de yoga verder te gaan. En daar ben ik blij mee. Want hoewel mijn baan ook fantastisch leuk was, kan ik me nu volledig focussen op één ding. En yoga maakt me ontzettend blij en energiek. Ik zeg altijd tegen mensen: ook al ben je moe, ga op je yogamat zitten. Binnen no time stroomt er nieuwe energie door je lichaam. Dat is echt zo.”

Inmiddels is SoHam uitgegroeid tot een yogastudio met vijf externe docenten, die als zzp’er voor Annemarie werken. “Dat ik dit in zo’n korte tijd heb weten te realiseren, maakt me best trots. Een grote studio, een team van fijne mensen. Daarbij heb ik nu als ondernemer de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Elk jaar ga ik minimaal een maand op reis. Naar India, naar Schotland, naar Portugal… Nog genoeg te ontdekken op de wereld. Op reis zoek ik altijd even naar een lokale yogastudio, soms neem ik mijn eigen mat mee. Of ik nog ambities heb voor de toekomst? Nog één extra ruimte mag erbij komen, maar verder ben ik een gelukkig mens.”

Tip!

Annemarie organiseert zo nu en dan ook ‘yoga tussen de boeken’ in samenwerking met boekhandel Quist en ‘yoga in het groen’ in samenwerking met Franken Fruit.