De zoete ‘zorgplicht’ voor een pand

Verhalen / Wonen
Wie

Chris Moerkerken en Nancy Vroomen

Waar

Rijtuigweg 26, Bergen op Zoom

Chris Moerkerken en Nancy Vroomen

Liefde op het eerste gezicht. Dat was wat Chris Moerkerken overviel toen hij het huis aan de Rijtuigweg 26 eens serieus ging bekijken, op zoek naar een woning in de regio. Wat hij zocht? Een huis met allure, dicht genoeg bij de stad om overal snel te zijn maar toch rustig gelegen. De karakteristieke voormalige directeurswoning van Nedalco was exact wat hem aansprak, ondanks het opknapwerk dat erbij in het vooruitschiet lag.

Ik zie het als een plicht om dit pand ooit op een goede manier, in onderhouden staat, door te geven.

Wil je vaker lezen over Bergen op Zoom?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Waarin ben je geïntereseerd?

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

De benedenetage was al behoorlijk in oude luister hersteld, toen Chris het pand besloot te kopen. Boven en buiten, dus ook de immense tuin, moesten nog gebeuren. Alles is in stijl gerestaureerd dan wel opnieuw aangelegd, vertelt de eigenaar trots. Samen met Nancy Vroomen woont hij er met ontzettend veel plezier. En eigenlijk valt het qua onderhoud best mee. “Het is een kwalitatief goed huis”, vertelt Chris. “Het kan tegen een stootje, bleek ook toen ze hiernaast de nieuwe wijk ‘De Nieuwe Kaai’ gingen bouwen. Daar kwamen wel wat heiwerkzaamheden bij kijken.” Hij moest er een stuk van de enorme tuin voor inleveren, die hij extra in bruikleen had. Maar ook nu is er nog volop groen over, op de ongeveer 1200 vierkante meter grond die van hem is. “En we zijn van die drukke weg naast ons af. Dat is erg fijn.”

Wist je dat dertig procent van de ruimte binnen op gaat aan hallen en trappen?, vertelt Chris.

Chris vertelt weliswaar eigenaar te zijn van het pand en de nog altijd indrukwekkende tuin maar zich soms eerder rentmeester te voelen: “Ik zie het als een plicht om dit pand ooit op een goede manier, in onderhouden staat, door te geven.”

Wens in vervulling

De woning oogt met name aan de buitenzijde immens. Eenmaal binnen is het eerder knus. “Wist je dat dertig procent van de ruimte binnen op gaat aan hallen en trappen?”, vertelt Chris. “Op de eerste en tweede verdieping hebben we eigenlijk maar vier echte kamers in totaal. Het is hier echter geweldig wonen. Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam maar wilde als kind al naar Brabant. We vierden hier onze vakanties als gezin en mijn ouders hadden er vrienden. De gemoedelijkheid sprak me als jong ventje al aan. Toen ik vanwege m’n werk de kans kreeg naar hier te komen, deed ik het meteen. Eerst een tijdje in Roosendaal maar al weer veertien jaar hier. We genieten van wat de stad en de regio te bieden hebben.”

Een typische ‘chauvinist’ is Chris nooit geworden, al is hij als raadslid wel betrokken bij het wel en wee van de gemeente. “Het is een geweldig historisch centrum waar altijd wat te beleven is. Wij zeggen voor de grap wel eens tegen elkaar dat de ene weekend de ene helft van de stad wat organiseert voor de andere, en een week later andersom. Het geeft veel gezelligheid maar we zoeken als wandelaars en fietsers ook graag de rust van het bos en het water. Die Brabantse Wal is prachtig. Ik hoef niet naar dat vlakke Zeeland, geef mij dit maar. Het voelt meer geborgen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief